Hoofdstellen kopen

Als je in het bezit bent van een paard, mag een hoofdstel niet ontbreken. Ze bestaan in honderden soorten, maten en vele merken. Enkele voorbeelden van merken waarvan je een paardenhoofdstel kan kopen, zijn: MHS, BR, PFIFF, QHP, Avulon, Global, Hofman, Harry’s Horse, Premiere, Imperial Riding en Horseware Products LTD.

Hoe moet je een hoofdstel op een paard te zetten?

Ook al zijn er heel wat verschillende soorten paardenhoofdstellen beschikbaar op de markt, het bevestigen ervan kan op dezelfde manier gebeuren. Zorg er eerst en vooral voor dat de riemen op het hoofdstel niet in de war zitten. Laat het paard vervolgens zien wat je in je handen hebt, door het vanaf de voorkant te benaderen. Blijf aan de linkerkant staan en blijf altijd dicht bij het hoofd van het paard. Wees voorzichtig wanneer je de oren van het paard hanteert en laat de halster niet klinken wanneer je het paard nadert, omdat sommige paarden op het geluid zullen reageren.

De halster bevestigen rond de nek

Maak het halstertouw los en hang het over je arm. Zorg ervoor dat je uit de weg kunt gaan als het paard zich terugtrekt. Maak het halster vervolgens los, schuif het over de snuit en bevestig het om de nek van het paard. Dit geeft je enige controle, zodat het paard niet weg kan lopen.

Het hoofdstel op het hoofd van het paard brengen

Houd de kroon van de kop in je rechterhand en het bit in de palm van je linkerhand. De neusriem zal de kaken van het paard omringen. Haal het stukje onder de mond van het paard weg. Je rechterhand zal boven zijn hoofd zijn. Breng het hoofdstel voorzichtig omhoog, op het gezicht van het paard. Als het paard zijn mond niet opent om het bit te accepteren wanneer het zijn mond raakt, steek dan je linker duim voorzichtig in de hoek van zijn mond, zodat deze licht op het tandvlees drukt. Er is hier namelijk een opening zonder tanden. Dit moet het paard aanmoedigen om zijn mond te openen.

Het kroonstuk over de oren van het paard brengen

Let op dat je het bit niet uit de mond van het paard laat vallen en breng het kroonstuk een voor een over de oren van het paard. Zorg ervoor dat de spie van het paard vrij over de frontriem ligt. Zorg er ook voor dat de kop past en niet gedraaid is. Alle delen van het hoofdstel moeten recht en plat liggen voordat de gespen worden vastgemaakt.

Een westers of een Engels hoofdstel

Doe eerst de keel omhoog. Als dit een westers hoofdstel is, is het paard klaar om te gaan. Als het een Engels hoofdstel is, moet je de neusriem vastmaken. Een neusriem van een cavesson hoofdstel, moet bijvoorbeeld naast het gezicht van het paard onder de wangstukken liggen en losjes worden vastgemaakt. Een afneembare neusriem moet strakker worden vastgemaakt en onder het bit liggen.

Hoe moet je het hoofdstel van het paard verwijderen?

Wanneer je het hoofdstel van het paard wilt losmaken, zet je eerst de halster losjes rond de nek vast. Dit zorgt ervoor dat het paard niet wegloopt met je zadel. Maak de neusriem en vervolgens de keelriem op het hoofdstel los. Breng de teugels omhoog langs de nek van het paard, pak de teugels en het kroonstuk in één hand. Trek ze vervolgens voorzichtig over beide oren tegelijk. Laat het hoofdstel langzaam langs de voorkant van het gezicht van het paard zakken en laat hem het bit uitspugen. Bij Engelse hoofdstellen die een neusriem hebben, valt het vanzelf weg. Trek het hoofdstel er niet te snel af, omdat dit het bit tegen de tanden van het paard slaat.

Een paardenhoofdstel kopen

Als je een paardenhoofdstel gaat kopen, horen daar verschillende items bij, zoals de frontriemen, de teugels en de stang en trenshoofdstellen. Het is heel belangrijk om een goed hoofdstel te kopen voor je paard, want een paardenhoofdstel moet uiteraard perfect passen.

De teugels voor een paard kopen

Met een goede set traditionele paardenteugels, kan je de acties van je paard beter controleren. Er zijn diverse soorten teugels op de markt beschikbaar om te kopen. Paardenteugels, zoals split- en barrelteugels, bieden een betrouwbaar secundair hulpmiddel voor het sturen van de bewegingen van je paard. Gespleten teugels bestaan uit twee afzonderlijke teugels die zich aan het bit zelf hechten, andere lange ononderbroken teugels hechten zich dan weer aan beide uiteinden van het bit vast.

Frontriemen kopen

Online vind je een grote selectie aan standaard frontriemen, maar ook luxe frontriemen. Het wordt steeds populairder voor paarden om frontriemen te dragen die er erg flitsend uitzien. Deze zijn verkrijgbaar in effen kleuren zoals zilver, goud, blauw, groen, enzovoort, maar ook in patronen. Ruiters maken hun paard graag op via een extra speciale, mooie frontriem. Dergelijke frontriemen worden machinaal gemaakt, maar ook met de hand. Er zijn vele soorten frontriemen beschikbaar, zoals golvende, rechte, V-vormige, enzovoort. Vaak worden ze afgewerkt met sieraden in een rijke, lederen voering.