Ruiter producten

Er wordt wel eens ervaren dat paardrijden een risicosport is. Het aanschaffen van de juiste, kwaliteitsvolle producten is daarom zeer belangrijk. Enkele voorbeelden hiervan zijn helmen, paardrijdkleding, laarzen, schoenen, wedstrijdkleding, accessoires, enzovoort. Afgezien van de overduidelijke gevaren die er kunnen optreden als ruiter, moeten deze grote dieren altijd met respect worden behandeld. Rijden hoeft niet gevaarlijker te zijn dan elke andere risicosport, zolang bepaalde voorzorgsmaatregelen worden opgevolgd. De veiligheid van een ruiter moet altijd in gedachten worden gehouden tijdens het paardrijden, of in de buurt van paarden.

De veiligheid voor bezoekers op het erf

Paarden zijn grote prooidieren. Door de geschiedenis heen zijn ze ontworpen om zichzelf te beschermen tegen dingen die ze niet begrijpen. Iedereen die achter hen staat, dreigt te worden geschopt. De karakters van paarden kunnen sterk variëren. Sommigen kunnen bijvoorbeeld bijten als ze in een slecht humeur zijn. Aan bezoekers van een manege wordt, vooral aan jonge kinderen, gevraagd om te onthouden en hun kinderen te allen tijde onder controle te houden. De rijstallen zijn geen speeltuinen en kinderen die onverwacht om de hoek rennen, kunnen ervoor zorgen dat een paard wild wordt.

Rijhelmen

Een hoed of helm moet te allen tijde tijdens het rijden worden gedragen. Dit is van het grootste belang voor de veiligheid van ruiter. De helmen worden ook geadviseerd om op andere momenten te worden gedragen bij het hanteren van paarden. Rijhoeden zijn er in verschillende uitvoeringen. Sommige ontwerpen passen beter bij de ene vorm van het hoofd dan een andere helm. Natuurlijk zijn sommige ontwerpen geschikter voor je favoriete rij-discipline. Het belangrijkste van een paardrijdhelm is dat deze correct en perfect op het hoofd van de ruiter past. Een helm moet voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen. Helmen kunnen niet onder alle omstandigheden een ernstig letsel voorkomen, maar ze helpen in de meeste gevallen. Je schedel is namelijk kwetsbaar en het is het uiteraard niet waard om een risico te nemen. Als de hoed een zware impact heeft gehad als gevolg van een val, moet deze worden vervangen. Ook bij andere omstandigheden waarbij de helm beschadigd geraakt, dient dit te gebeuren. In paardrijdhoeden kunnen de prijzen variëren. Helmen gaan niet eeuwig mee, omdat de beschermende vulling geleidelijk comprimeert bij het gebruik ervan en de hoed losser op je hoofd komt te zitten. Van zodra dit gebeurt, moet je een vervangende paardrijdhelm kopen.

Lichaamsbeschermers

De veiligheid van de ruiter kan worden verbeterd door een lichaamsbeschermer te gebruiken die bescherming kan bieden aan de borst en rug als je van je paard valt. Deze zijn met name handig als je op een hard oppervlak valt, of als je paard na een val op jou schopt of staat. Kwalitatieve lichaamsbeschermers kunnen een ernstig letsel helpen voorkomen.
Er bestaan verschillende soorten van beschermingsniveaus. Zo zijn er beschermers die een lager dan normaal beschermingsniveau bieden. Ze worden geschikt geacht voor gebruik in situaties met een laag risico. Deze omvatten niet het rijden op wegen of andere harde oppervlakken, het springen met paarden, het rijden op jonge of prikkelbare paarden, of het rijden terwijl de ruiter nog onervaren is. In dergelijke gevallen moet de ruiter lichaamsbeschermers dragen met een hoofd beschermingsniveau. Deze worden geschikt geacht om paard te rijden, voor wedstrijden en voor het werken met paarden. Beschermers op dit hoge niveau voorkomen kleine kneuzingen die anders stijfheid en pijn zouden hebben veroorzaakt. Ook verminderen ze aanzienlijke verwondingen van zacht weefsel tot het niveau van blauwe plekken en kunnen ze een aantal ribfracturen voorkomen.
Wanneer je voor het eerst een lichaamsbeschermer gebruikt, zal het heel vreemd en beperkend aanvoelen. De meeste beschermers vormen zich naar de vorm van je lichaam en doen dit gemakkelijker bij warm weer, dan bij koud weer. Hoewel de bodyprotector in het begin ongemakkelijk aanvoelt, moet je hem echt aanhouden. Na een paar keer dragen tijdens het rijden, zal je merken dat je je naakt voelt zonder. Het wordt een tweede natuur om het aan te trekken en om het elke keer als je rijdt te gebruiken. Zorg er wel voor dat je de juiste maat draagt en dat deze is aangepast om een nauwsluitende pasvorm aan de romp te geven. Lichaamsbeschermers mogen niet te klein of te groot zijn. Ook moeten ze comfortabel zijn om mee te rijden. Het kledingstuk moet stevig en strak zitten, om verschuivingen tijdens het paardrijden te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de bescherming op zijn plaats blijft zitten.
Lichaamsbeschermers vind je in verschillende prijzen. Het is altijd een goede investering voor iets dat je leven kan redden!

Schoenen en laarzen

Paardrijdschoenen en paardrijdlaarzen zijn ook onontbeerlijk. Het is essentieel dat je in geschikt schoeisel rijdt. Een ernstig letsel kan worden veroorzaakt als je eraf valt en je voet vast komt te zitten in de stijgbeugel. Daarom worden de juiste rijlaarzen aanbevolen. Deze hebben een hiel om te voorkomen dat je voeten door de stijgbeugels glijden. Laarzen kunnen kort zijn, deze zijn gekend als Jodhpurs laarzen. Meestal dragen ruiters laarzen met een volledige lengte. Sommige ruiters vinden de korte laarzen comfortabeler, omdat ze voorkomen dat de stijgbeugelriemen schuren en je benen kneuzen. Wat je echter kiest om te dragen is een persoonlijke keuze en hoeveel je je kan veroorloven op het gebied van prijs. De lange lederen rijlaarzen zijn uiteraard iets duurder, maar ze bevatten meer kwaliteit. Het is niet gepast om in sneakers te rijden, omdat ze geen hiel hebben en gevaarlijk kunnen zijn.

Veiligheid voor de ruiter op het paard

Je bent nu uitgerust met een rijhoed, een bodyprotector en goed schoeisel. Nu is het tijd om je tot je paard te wenden! Het doel van het rijden en van de veiligheid van de ruiter is om bovenop je paard te blijven. Je rijkleding kan je helpen om je te beschermen als je valt, maar je wilt dit absoluut koste wat kost vermijden. Daarom is het goed om je paard en de veiligheidskleding van de ruiter regelmatig te controleren, zodat je een probleem kan herkennen voordat het zich voordoet. Als er zaken moeten worden gerepareerd, doe je er beter aan om het te vervangen dan iets wat in een slechte staat is te herstellen. Als je singel breekt, val je van je paard en kun je ernstig letsel oplopen. Dit is niet echt de moeite waard om te riskeren.

De leerhechting moet schoon en goed geconditioneerd worden gehouden, zodat het soepel blijft. De stiksels moeten worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat er geen zwakke punten zijn. In de eerste plaats is het belangrijk om kwaliteit te kopen. Misschien vind je zeer goedkope hoofdstellen en vraag je jezelf af waarom je een hogere prijs zou betalen voor hetzelfde item. Het duurdere hoofdstel wordt echter ongetwijfeld gemaakt van beter leer. Met een goede zorg gaat het langer mee en is het betrouwbaarder. Het laatste wat je zou willen is dat je teugels breken als je paard midden in galop is waardoor je zou vallen!