Spelden en haarmode voor ruiter en paard

Als je gaat paardrijden en zeker als je deelneemt aan wedstrijden, wil je er piekfijn uitzien. Daarom bestaan er mooie producten en haaraccessoires voor zowel de ruiter, als het paard. Voor de ruiter bestaan er mooie haarelastieken, haarnetjes, haarstrikken, handige knotmakers, knotnetten of netjes (zoals bijvoorbeeld het prachtige knotnet met diamanten), knotringen, knotspiralen, haarclips, wokkels, haarspelden, haardonuts, onzichtbare haarnetjes, haarpins, haarstrikken, knotbanden, enzovoort. De ruiter heeft dus ongetwijfeld voldoende keuze aan prachtige haaraccessoires en om er piekfijn uit te zien op het paard.

Het haar van je paard mooi maken

Als je een ruiter bent, dan wil je natuurlijk dat zowel jou als je paard er beiden goed uitzien. Het haar verzorgen en mooi maken is daar een belangrijk onderdeel van. Een van de mogelijkheden die je kan doen, is om aangepaste accessoires te gebruiken voor de haren of de manen van je paard, maar hoe moet je daaraan beginnen?

Het verzamelproces bij de start van de haarverzorging

Het is gemakkelijk om te beginnen als je het juiste materiaal bezit, zoals sieraden die je kan bevestigen aan het aangepaste stuk accessoire voor het paardenhaar. Het verzamelproces is eenvoudig en je kan vrijwel meteen de zaken aankopen die je wenst. Voordat je zaken bevestigd aan de haren van je paard, is het belangrijk dat het gewassen is. Zo zullen de aangepaste paardenhaarjuwelen het mooiste passen in het paardenhaar.

Het haar van je paard voorbereiden

Voordat je het haar van je paard gaat mooi maken, bijvoorbeeld met een vlecht, moet je het haar dus voorbereiden door het te wassen en te kammen. Dit is natuurlijk al een zeer eenvoudige eerste stap. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je voldoende hulpstukken bij je hebt liggen, zoals bijvoorbeeld spelden. Het is beter om te veel accessoires te verzamelen die niet allemaal worden gebruikt, dan dat je er te weinig hebt en je het haar niet kan afwerken zoals je dit in gedachten had. In dat geval bestaat de kans dat je opnieuw moet starten en dat je hiermee veel tijd verliest.

Het paardenhaar knippen

Nadat je het haar gewassen hebt, kan je het haar ook knippen. Zo krijgt het een mooiere, meer verzorgde en meer afgewerkte look. Uiteraard moet je ook hier het haar eerst mooi uitkammen of borstelen, alvorens je start met het te knippen.

Paardenhaar vlechten is goed voor je paard

Ook als je het haar wilt gaan vlechten, moet je de staart eerst wassen. Veel mensen die paarden bezitten, zullen hun haar vlechten. Er zijn een paar redenen waarom je dit zou willen doen. De meest voorkomende is dat het er gewoon beter uitziet. Er zijn echter enkele echte voordelen voor je paard die het de moeite waard kunnen maken om het haar van je paard te vlechten, zelfs als je je geen zorgen maakt over hoe het haar eruit ziet. Vooral het vlechten van de manen kan veel voorkomende problemen van paarden oplossen.

Het haar van je paard gezond houden

De belangrijkste reden dat het vlechten van het haar op je paard goed voor hem is, is dat het zal helpen om het haar gezond te houden. Het vlechten van het haar helpt om ervoor te zorgen dat het goed groeit en dat het dik en sterk wordt. Als je het haar niet vlecht, zul je waarschijnlijk merken dat het verstrikt raakt. Dit zal voorkomen dat het goed groeit. Als je een probleem hebt met de manen van je paard waar het niet zo dik binnenkomt als je zou willen, moet je het zeker proberen te vlechten.

Klitten voorkomen in het haar van je paard

Het andere probleem dat zich zal voordoen als je het haar van je paard in de war laat raken, is dat de klitten een mooi huis zijn voor parasieten. Deze parasieten irriteren meestal de huid van je paard en kunnen een echt probleem worden. De beste manier om ze te vermijden is om ervoor te zorgen dat er geen klitten in de manen zijn om in te leven. Als je merkt dat je paard regelmatig een geïrriteerde huid heeft, kan dit de oorzaak zijn.

Paardenhaar vlechten om te showen op wedstrijden

Hoewel je paard zeker veel voordelen zal halen uit het hebben van zijn manen, is de reden dat de meeste paardeneigenaren het doen omdat het er goed uitziet. Dit is met name het geval als je je paard gaat laten zien via wedstrijden. Je zal de manen bijna altijd moeten vlechten om kans te maken om te winnen. Zelfs mensen die niet van plan zijn om hun paard te showen, zullen er vaak voor kiezen om de manen te vlechten alleen omdat ze het leuk vinden zoals het eruit ziet.

Een verzorgde look bij je paard

Een van de redenen dat het vlechten van de manen van je paard er goed uitziet, is dat het helpt om het haar te trainen zodat het allemaal in dezelfde richting valt. De meeste paarden hebben van nature haar dat in verschillende richtingen valt, wat er meestal niet goed uitziet. Als je het haar echter vlecht, kun je het allemaal in dezelfde richting laten vallen, wat er een stuk beter uitziet. Dat betekent dat zelfs als je besluit te stoppen met het vlechten van het haar, het er nog steeds goed zal uitzien.

Het haar van je paard vlechten is een vaardigheid om te leren

Paardenhaar vlechten is een vaardigheid die alle paardeneigenaren zouden moeten hebben. Het is niet zo moeilijk om te leren, maar oefening baart kunst!

Paardenhaar vlechten: tips voor beginners

Paardenhaar vlechten is geen bijzonder moeilijke vaardigheid om te leren, maar het zal enige tijd duren voordat je er goed in bent. Er zijn een paar handige tips die je, als je ze volgt, echt helpen met het proces en het een stuk eenvoudiger maken.
De meest nuttige tip voor beginners als het gaat om het vlechten van paardenhaar is om ervoor te zorgen dat het haar schoon is. Schoon haar zal veel minder klitten bevatten waardoor het veel gemakkelijker wordt om het te vlechten. Dat gezegd hebbende, je gaat het haar niet willen wassen op de dag dat je het wilt vlechten. Het probleem met het wassen van het haar vlak voordat je vlecht, is dat het haar echt te glad zal zijn. Het gaat een stuk soepeler als je het haar een paar dagen van tevoren wast.

Een andere handige tip voor het vlechten van paardenhaar is om ervoor te zorgen dat je alle benodigde hulpmiddelen verzamelt voordat je begint te werken. Het laatste wat je wilt doen, is heen en weer lopen om de benodigde hulpmiddelen te krijgen. Dit zal je echt vertragen en het zal het hele ding moeilijker maken voor je paard, omdat hij stil moet staan terwijl je zijn haar vlecht. De beste manier om ervoor te zorgen dat je al je gereedschap bij je hebt, is om een schort met veel zakken te kopen. Dit maakt het dragen van de haaraccessoires heel gemakkelijk.

Het blijft een feit dat het waarschijnlijk vrij lang duurt om de klus te voltooien. Dit geldt vooral wanneer je voor het eerst begint met het vlechten van paardenhaar. Daarom is het een goed idee om regelmatig een pauze te nemen. Het is gewoon niet realistisch om te verwachten dat je paard zo lang stilstaat. Langer dan een half uur stilstaan zal voor je paard een probleem zijn. De pauzes hoeven niet lang te zijn, net lang genoeg om hem de kans te geven om rond te lopen.