Paardenzadel kopen

Wat voor soort zadel past het beste bij je paard? Vroeger waren mensen volledig geschikt om te paardrijden zonder zadel. In vele delen van de wereld rijden mensen nog steeds zonder zadel. Het kan zelfs een waardevolle manier zijn voor ruiters om hun gevoel voor de paardenontwikkelingen te verbeteren. Hoe het ook zij, iedereen die op straat wil rijden of wil meedoen aan wedstrijden, moet een zadel gebruiken.

De juiste zadels kopen

Zadels die door leerlingen in maneges worden gebruikt, zijn regelmatig breed bruikbare zadels die kunnen gebruikt worden bij een scala aan verschillende soorten lichamen. Iedereen die zijn eigen paard heeft, moet echter zelf een zadel kopen dat niet alleen bij zijn vorm en maat past, maar ook bij het soort paardrijden dat hij gaat doen, alsook bij het lichaam van zijn paard. Daarom is het van cruciaal belang om zorgvuldig te weten te komen welke soorten paardrijdzadels er bestaan en waarvoor ze worden gebruikt. Met deze geweldige informatie over zadels, kun je een geschikt zadel vinden voor jou en je paard.

Je paard goed meten is belangrijk

Het is ten zeerste voorgeschreven dat een deskundige persoon, ruiter of zelfs een zadelmaker uit de paardensportwinkel je paard meet voordat je een paardenzadel koopt. Ook is het belangrijk om te weten waaraan je paard zal deelnemen, of het nu gaat om paardrijden, springen, dressuur, enzovoort.

De prijzen bij het kopen van een zadel

Zadels kunnen duur zijn, afhankelijk van hun kwaliteit. Hoe deskundiger ze zijn en hoe meer kwaliteit ze bevatten, hoe duurder ze zullen zijn. Je doet er goed aan om een klein beetje meer te betalen voor je zadel, want je voelt de kwaliteit ervan tijdens het rijden!

Soorten zadels

Er bestaan heel wat verschillende soorten zadels die je kan aankopen. Meestal worden de standaard zadels gekocht. Hier volgt informatie omtrent enkele soorten zadels.

Standaard zadels

Standaard zadels zijn perfect voor de beginnende en middelmatige ruiters die vrij recent hun eerste paard of paarden hebben gekocht en verschillende soorten manieren van paardrijden op prijs stellen. Ze zijn solide met plooien die naar voren zijn gesneden en kunnen het de ruiter comfortabel maken om essentieel te springen, om gewoon paard te rijden, voor dressuur en voor nog andere manieren van rijden. Ruiters balanceren goed op deze zadels. Ze worden vaak gebruikt in maneges, gezien het feit dat er zoveel verschillende rijders met verschillende capaciteiten en maten zijn.

Het dressuurzadel

Dressuurzadels zijn bedoeld voor geavanceerde ruiters die consequent op niveau strijden in wedstrijden. De dressuurzadels verbeteren de conventionele rechtopstaande dressuurpositie. Ze hebben een dieper zadel dat meer lijkt op een U-gevormde bocht, gezien vanaf de zijkant om de ruiter beter af te stellen. Dressuurzadels hebben rechte plooien en ze zijn geproduceerd met behulp van een lichtgewicht, sierlijk materiaal dat de ruiter voorziet van nauwer beencontact voor nauwkeurigheidsbewegingen.

Een springzadel

Springzadels zijn bedoeld om de ruiter enigszins naar voren te duwen in de springpositie voor wanneer ze over de muur gaan. Dit wordt verkregen door een zitting te geven aan dressuurzadels die meer lijken op een gladde C-vormige bocht wanneer deze vanaf de zijkant wordt gezien. De stoelplooien zijn veel groter, waardoor het been meer steun krijgt. Ook is er demping aan de voorkant van de plooien, hetgeen stabiliteit aan het onderbeen geeft terwijl het stuitert.

Het jachtzadel

Jachtzadels zijn bedoeld voor ruiters die regelmatig op jacht gaan. Door de achtervolgingen van de dieren, omvat de jacht een bepaalde manier van stuiteren en zijn uitgebreide steunen voor de ruiter onontbeerlijk. Bijgevolg is de stoel gevormd om het gewicht van de rijder te duwen wanneer ze hun voeten in de stijgbeugels bewegen. Hierdoor kan de ruiter in een veiligere situatie blijven staan en achteruit rijden wanneer hij over een hindernis moet. Het jachtzadel maakt sprongen aangenamer. Ze worden vaak geproduceerd met behulp van stoer kalfsleer om de gebruikelijke jachtkleding bij te staan.

Het kinderzadel

Zadels voor kinderen zijn licht van gewicht en worden gebruikt voor jeugdige kinderen die met kleine paarden rijden. Ze worden geproduceerd met behulp van synthetische materialen zoals katoen met kleine stukjes kalfsleer of plastic. Uiteraard is het kinderzadel veel kleiner dan een standaard zadel, waardoor de jongere meer in de stoel kan worden afgesteld. Sommige van deze stoelen hebben een handgreep aan de voorkant die kan worden gebruikt voor egalisatie. Ze zijn meestal goedkoper dan de volwassen zadels en passen op een grote verscheidenheid aan paarden.

Het westernzadel

Veedrijvers en cowboys berijden deze westernzadels. Ze worden vaak geproduceerd met behulp van een kastanje koeienhuid. Er is ook een soort van hoorn of knop aan de voorkant van de stoel bevestigd, hetgeen het evenwicht van de ruiter helpt te houden, terwijl de andere hand het paart leidt. De westernzadels werden oorspronkelijk ontworpen om het boeren aangenamer en degelijker te maken, die langere tijd op het paard doorbrachten en vaak scherpe bochten maakten. Er bestaan tientallen verschillende soorten van deze westerse zadels die zijn aangepast aan het westerse rijden.

De amazonezadel

Op het moment dat dames in de middeleeuwen in Europese landen op hengsten begonnen te rijden, werd het voor hen niet legitiem geacht om hun benen op een paard te spreiden, vooral omdat ze rokken droegen. Daarom werd de amazonezadel geproduceerd, als een manier om met gekruiste benen op een paard te gaan zitten. Dit was uiterst beleefd en het stond hen toe om hun fijne kleding schoon te houden. De zadels hebben twee knoppen, of hoorns, die de benen van een ruiter op zijn plaats houden. Het rechterbeen ligt bovenop de bovenste handgreep en de linker dij gaat onder de onderste knop. Deze omtrek met twee hendels is voor dames voldoende veilig om over hekken te springen en te rennen.

Het boomloos zadel

Boomloze zadels worden over het algemeen geproduceerd met behulp van een koeienhuid en schuimdemping. Ze bevatten een klein handvat en een zadelboog dat geproduceerd is met een lichtgewicht glasvezel. De stoelen geven een nauwer contact met het paard en laten meer lichaamsflexibiliteit toe. Ze zijn, omdat ze lichter zijn, niet zo veilig als een universeel bruikbaar zadel. Paarden met rugleuningen die moeilijk te plaatsen zijn, kunnen profiteren van een boomloze stoel, net als ruiters die zich ongemakkelijk voelen bij hun positie in een volle stoel.

Australisch voorraad zadel

Het Australisch voorraad zadel is populair over de hele wereld bij iedereen die langere periodes nodig heeft om te rijden. De stoel is voor Australische veehandelaren een aangepast zadel van het universeel bruikbare zadel, maar deze heeft een veel diepere stoel, een hogere knop, mogelijk met een hoorn en extra demping, vooral rond de knieën. Er kunnen ook banden en demping onder de stoel zitten voor extra steun en een riem die over de stoel loopt voor aanzienlijk meer veiligheid. Deze componenten geven de ruiter een veiligere en beter afgestelde stoel, waardoor ze in geval van lange ritten aangenamer in de stoel kunnen zitten.