Lange manen verzorgen

Hoe kan je lange paarden manen verzorgen? Het trekken van de manen bij paarden is een proces waarbij je de langere haren in de manen van je paard verwijdert, zodat ze allemaal dezelfde lengte hebben. De reden dat je dit zou willen doen, is omdat de manen er dan beter zullen uitzien. Er is echt geen andere reden om dit te doen, omdat het niet helpt om het haar gezond te houden en ook niet omdat het dan bijvoorbeeld beter zou gaan groeien. Als je van plan bent om met je paard op wedstrijd te gaan of om het te laten showen, is het vrijwel een vereiste om de haren gelijk te maken. Zelfs als je dat niet van plan bent, is het nog steeds leuk om je paard op zijn best te houden.

De procedure om het haar te verwijderen

De eigenlijke procedure voor het verwijderen van de paarden manen is vrij eenvoudig. Het enige dat je doet is een deel van de manen nemen. Ongeveer drie centimeter is goed om vast te nemen. Je moet vervolgens het haar borstelen dat naar de nek gaat, zodat je de langste haren kunt vinden. Je neemt de haren vast en wikkelt ze rond het handvat van de borstel, om ze er vervolgens uit te trekken. Je moet er wel voor zorgen dat je ze er bij de wortel uittrekt. Deze procedure moet je een paar keer herhalen voor elke sectie haar voordat je doorgaat naar de volgende.

Zorgen voor mooi egaal paardenhaar

Nadat je een paar delen haar hebt gedaan, moet je de manen uitborstelen om te zien hoe het eruit ziet voordat je verder gaat. Wat je wilt bereiken, is om ervoor te zorgen dat het haar egaal is en dat het er goed uitziet. Het laatste wat je wilt bereiken, is ontdekken dat je secties hebt die ongelijk zijn en dat je de hele zaak opnieuw moet doen.

Haren trekken is vervelend voor je paard

Het is onnodig om te zeggen dat het trekken van de manen niet de meest plezierige ervaring is voor je paard, dus wil je ervoor zorgen dat je het hem zo gemakkelijk mogelijk maakt. De procedure is niet pijnlijk voor hem, maar de meeste paarden vinden het vervelend. Het beste wat je kunt doen om het je paard gemakkelijk te maken, is om regelmatig aan het haar te trekken. Regelmatig kleine haartjes laten trekken is voor hem een stuk eenvoudiger dan dat er veel tegelijk worden getrokken.

Oneffenheden vermijden

Als je veel haren tegelijk moet trekken, doe je dit het beste door een kleine hoeveelheid van elke sectie te trekken en je een weg naar beneden door de manen te werken, om dan terug te keren en het opnieuw doen. Dit zal gemakkelijker zijn voor het paard en als je halverwege moet stoppen, zul je niet achterblijven met een hele reeks oneffenheden.