Manen beschermen

Voorkom dat je paard zijn manen tegen iets aan wrijft. Het hebben van mooie manen op een paard is belangrijk voor de meeste mensen, helaas gebeurt dit vaak niet. Een veel voorkomende reden is dat het paard zijn manen tegen een boom, de stalmuur, of iets anders in de buurt wrijft. Niet alleen resulteert dit vaak in paardenhaar dat dunner wordt, maar het is meestal het teken van een groter probleem. Als je ziet dat je paard over zijn manen wrijft, moet je stappen ondernemen om het aan te pakken.

Insecten kunnen de oorzaak zijn

De meest voorkomende reden dat een paard over zijn manen wrijft, is dat hij last heeft van insecten. In sommige gevallen zijn dit kleine insecten die daadwerkelijk in het haar leven en in andere gevallen zijn het muggen die steken. Hoe dan ook, je zult van deze insecten af moeten komen om het probleem op te lossen. Om dit te doen, moet je ervoor zorgen dat je het paard ‘s nachts stabiel maakt, want dit is de tijd wanneer de insecten het meest actief zijn. Je moet er ook voor zorgen dat je alle mest opruimt, omdat dit muggen aantrekt.

De huid kalmeren met havermout shampoo

Het volgende dat je moet doen, is proberen om de irritatie die je paard ervaart te verzachten. Er zijn shampoos die speciaal zijn ontworpen om dit te doen. Degenen waar je naar op zoek moet gaan, zijn gebaseerd op havermout, want dat is de meest effectieve manier om de huid te kalmeren. Als je vindt dat dit niet genoeg is en dat je paard nog steeds een gevoelige huid lijkt te hebben, moet je jouw dierenarts laten komen om hem een injectie te geven om het ongemak te verlichten.

Een insectenwerend middel gebruiken

Als je eenmaal de insecten en het ongemak hebt verwijderd, is het de laatste stap om de insecten weg te houden. Dit kan worden gedaan met een insectenwerend middel. Je kan dergelijke producten kopen die je rechtstreeks op je paard kunt spuiten. Er zijn ook afweermiddelen in de vorm van lotions die je recht in het haar kunt doen, wat vaak effectiever is.

De manen vlechten

Een laatste ding dat je kunt doen als je merkt dat je paard een probleem heeft door met zijn manen te schuren, is het vlechten. Dit helpt om de insecten uit zijn haar te houden en het maakt het minder waarschijnlijk dat hij gebeten wordt. Het helpt ook om te voorkomen dat het haar uitvalt als hij het wrijft.