Hoe moet je een paard longeren? Als je gaat longeren met een paard, heb je hiervoor enkele hulpmiddelen nodig. Online kan je daarom longeersingels, longeerlijnen en Cavaletti blokken kopen, maar hoe gaat longeren juist in zijn werk? In dit artikel vind je meer informatie omtrent een paard longeren.
Het paard opwarmen is belangrijk
Het is heel belangrijk om het paard op te warmen voordat de ruiter klaar staat voor de longeeroefeningen. Door het paard op te warmen, krijg je de mogelijkheid om het paard te controleren op kwetsuren of andere ongemakken. Er is niets meer tijdrovend bij het longeren van een paard, dan de ruiter op het paard te krijgen alleen om te realiseren dat het paard gekwetst is. Ook is het belangrijk voor de ruiter om de longoefeningen uit te voeren wanneer het paard niet opwindend of wild is.
Longeren in stap, draf en galop
Het paard moet worden gelongeerd in de verschillende gangen, namelijk stap, draf en galop, zelfs als de ruiter niet zal galopperen. Door dit te doen, zal je ervoor zorgen dat het paard op je commando’s reageert en in alle drie de passen bestuurbaar is.
De veiligheid is belangrijk
Als je de longeer teugel gaat gebruiken wanneer de ruiter instapt, dan moet je het paard opwarmen met de zijteugels. Uiteraard gebeurt dit om veiligheidsredenen. Om ervoor te zorgen dat het paard rustig werkt met de zijteugels aan, is het niet goed om deze theorie uit te testen als je eenmaal een ruiter op het paard hebt.
Alle spiergroepen gelijkmatig trainen
Met betrekking tot de training van het paard, is het goed om het paard in beide richtingen te longeren. Dat betekent dat de spiergroepen aan beide zijden van het paard gelijkmatig bewerkt moeten worden. Het is echter tijdrovend om een paard in een les van dertig minuten in beide richtingen te longeren. Als het paard bijzonder wild is, of als je ongemakken ervaart bij het paard, is het trainen van de drie gangen voldoende.
Blijf buiten het longeergebied
Terwijl je aan het longeren bent, moet je ervoor zorgen dat de ruiter buiten het longeergebied wacht en niet aan het hek doorhangt, of op het hek zit. De reden hiervoor is dat, als de ruiter in de arena wacht, het risico bestaat dat het paard over je heen rent, of je eruit schopt als ze voorbijrijden. Bovendien is het geen goed idee om de ruiter in het midden met je te laten staan terwijl je longeert, omdat het gemakkelijk is om het bewustzijn te verliezen als je een schop zou krijgen.
Veiligheidsprocedures voor longerende paarden ter voorbereiding op een ruiter
Hier volgen enkele veiligheidsvoorschriften waarmee je rekening kan houden tijdens het longeren:
1. Zorg ervoor dat de poort naar de arena gesloten is en stuur de ruiter naar een geschikte en veilige plek om te wachten tot je klaar bent.
2. Het paard moet worden opgezadeld met teugels. Bevestig de longeer teugel als deze nog niet is bevestigd.
3. Zet de teugels vast zodat, als het paard zijn kop neerzet, het niet verstrikt raakt. Dit kan op verschillende manieren.
4. Maak de teugels los, wikkel ze om de nek van de paarden (rond de slokdarm) en maak ze vervolgens opnieuw vast.
5. Als het zadel een riem heeft die over de zadelpen van het zadel is bevestigd, kunnen de teugels worden losgemaakt en vervolgens weer om de greep worden geslagen, draai de teugels rond en voer de riem erdoorheen om ze weg te houden van de benen van de paarden.
6. Controleer de stevigheid van de longeersingel.
7. Bevestig de stijgbeugels zodat ze niet ontrafelen en de ellenbogen van de paarden raken. Dit kan op verschillende manieren:
o Laat de stijgbeugels links liggen en leg ze over de zitting van het zadel. Dit gaat snel en gemakkelijk, maar ze slagen terug van zodra het paard in beweging is.
o Laat de stijgbeugel omhoog lopen, neem de lus van het stijgbeugelleer en leid deze onder de bovenkant van het leer. Het loopt nu rond het stijgbeugelijzer en onder de bovenkant van het stijgbeugelleer. Steek het uiteinde van het stijgbeugelleer door de lus van het stijgbeugelleer en duw het terug door het zadel.
8. Bevestig de teugels aan de zijkant. Eerst buiten, dan binnen. Als je het paard aan de linker teugel gaat longeren, dat wil zeggen naar links, dan zou je de rechter teugel voor de linker moeten bevestigen. Als alternatief kan het paard eerst worden opgewarmd zonder de teugels en nadien pas met de teugels.
9. Wanneer je het paard longeert, zorg er dan voor dat het paard van jou weg stapt en niet dat jij achter het paard stapt. Loop nooit achter een paard wanneer je lesgeeft of longeert.
10. Geef het paard voldoende tijd om in elk tempo op te warmen voordat je naar het hogere tempo gaat.
11. Geef luide, duidelijke spraakopdrachten die gevolgd worden door een zwaai van de longeerzweep als het paard niet reageert. Moedig het paard aan om vooruit te gaan, zodat je weet of het paard gaat reageren op je spraak.
12. Tijdens het longeren van het paard, moeten de zweep en de teugel een driehoek vormen met jou op het punt ervan. De teugel mag nooit de grond raken en de longeerzweep moet tijdens het verplaatsen naar de hak van het paard worden gericht. Een druk op de longeer teugel kan worden gebruikt om het paard aan te moedigen om te vertragen. Als dit niet werkt, moet je de cirkel verkleinen.
13. Als je het paard in stap hebt opgewarmd, keren draf en galop het paard terug om te stoppen. Dit moet geleidelijk worden gedaan via de verschillende gangen en met het paard in controle, niet alleen gedachteloos ronddraaiend in cirkels.
14. Bij het einde van het longeren verwijder je de teugels aan de zijkant terwijl de ruiter klaar staat voor het paardrijden. Om ze te verwijderen, maak je eerst de binnenkant los, daarna de buitenkant. Zorg ervoor dat ze goed vastzitten en dat ze niet achterblijven. Ze mogen namelijk niet rond de benen van het paard te hangen.
15. Controleer de omtrek opnieuw voordat de ruiter opstijgt
16. Wanneer je leert hoe je een paard kunt longeren, of dit nu is met een ruiter die paardrijdoefeningen doet, of als je paarden aan het longeren bent voor de longeeroefeningen, moet je je bewust blijven van het risico. Er zijn veel andere dingen die fout kunnen gaan, maar de belangrijkste veiligheidsgebieden staan hierboven vermeld.
Nu je deze informatie kent, is het goed om het juiste longeermateriaal aan te schaffen om te longeren, waaronder, Cavaletti blokken, longeerlijnen en longeersingels.